Internet of Things (IoT): ‘Een nieuwe revolutie op komst!’

IoT

Bedrijven als Intel zijn hier volop ingedoken. Deze multinational sprak onlangs van een ‘perfecte storm’ die het IoT mogelijk zal maken, doordat de productiekosten van deze chip steeds lager worden, de dataopslag steeds eenvoudiger en goedkoper wordt en processoren steeds sneller.

Overal en altijd kan dus data worden verzameld en deze Big Data kan dus door uiteenlopende partijen gebruikt gaan worden voor uiteenlopende toepassingen.

Technologische veranderingen.
Een aantal technologische veranderingen in de laatste 10 jaar heeft er voor gezorgd dat IoT nu realiseerbaar is. De belangrijkste zijn;

  • Betere en goedkopere sensoren (gemiddeld kost een sensor € 0,50)
  • Bandbreedte is de laatste 10 jaar gemiddeld 40 keer goedkoper geworden
  • Processen die data verwerken zijn sterk verbeterd en betaalbaar geworden
  • Smartphones zijn de toegangspoort tot IoT
  • Wi-Fi is overal
  • Big Data wordt steeds beter handelbaar en inzichtelijk.
  • IPv6 (technisch, maar van 32 bits naar 128 bits)


Wat kunnen we ermee?
Er wordt van alles geroepen, maar wat er straks allemaal mogelijk wordt, is nog lang niet duidelijk.Zie het als de uitvinding van de PC of 3D-printer. Pas toen het apparaat er was, kwam de industrie met toepassingen die steeds innovatiever werden. Zo ook met IoT; we kunnen in de nabije toekomst nog een hoop verwachten. Het zal zeker ons alledaagse leven sterk gaan beïnvloeden.

Om toepassingen te verzinnen voor IoT, schreef Intel-CEO Brian Krzanich de wedstrijd ‘Make It Wearable’ uit. De winnaar kreeg $500.000,-. Daaruit kwamen verschillende interessante concepten (met dank aan robblaauboer van Frankwatching), die laten zien dat IoT veel verder gaat dan het verzamelen van de gegevens van workouts en trainingen.

 ‘Dat lijkt Overtoom wel!’
IoT zorgt allereerst voor betere inzichten in lopende processen. Op welke locatie bevinden zich bepaalde zaken? Bijvoorbeeld de bierkratten van Heineken. Als zo’n kratje is uitgerust met een sensor, krijgt Heineken direct inzichtelijk waar zo’n krat is en welke weg deze volgt.

Verder zullen processen beter geanalyseerd kunnen worden. Zowel productie- als logistieke processen kunnen daardoor verder geoptimaliseerd worden. In het voorbeeld van Heineken kan de brouwerij precies zien waar volle en lege kratjes staan, zodat de productie en logistiek hierop kunnen worden aangepast. Waarschijnlijk zal Heineken met minder kratjes kunnen volstaan, doordat de verspreiding wordt geoptimaliseerd.

Diagnostiek van je apparaat. Je weet wanneer iets stuk (dreigt) te gaan of vervangen moet worden. Heineken zou kunnen zien dat bepaalde voorraden op raken en al bier kunnen verzenden, zodat de klant niet misgrijpt. De reclame van ‘Overtoom’ uit de jaren tachtig, begint waarheid te worden: jij pakt de telefoon om een bestelling door te bellen en vrijwel gelijktijdig gaat de deurbel.

Maar ook het garagebedrijf zal je gaan bellen dat volgende week je distributiesnaar zal klappen en dat er dus morgen een afspraak voor je is geregeld. Autofabrikant Tesla werkt al op een dergelijke manier. Of nog extremer: je wordt gebeld door het ziekenhuis dat je morgen een hartaanval zal krijgen en of je dus even wilt langskomen;-)

Grotendeels zullen de toepassingen er zijn om het leefcomfort en gebruiksgemak te verhogen. Je gaat pas naar de garage als er een probleem zal ontstaan aan je auto. Je bent al bij de dokter voordat je ziek wordt, je ijskast wordt aangevuld voordat je misgrijpt, enzovoorts. Zowel de consument als de industrie zal profiteren van deze nieuwe toepassingen.

Retail
Wie zal er nu het meest gaan profiteren? De inschatting is toch dat dit vooral de retail zal zijn (onderzoek PWC). De veronderstelling dat retail geen toekomst meer heeft, lijkt voorbarig. De relatie tussen koper en verkoper wordt bij het nieuwe winkelen steeds belangrijker. Hoge service en persoonlijke benadering zijn essentieel bij het nieuwe winkelen. IoT versterkt dit, met het zwaartepunt op personalisering van de klant. De combinatie van een aantal ‘touch points’ en het kunnen analyseren van al die nieuwe klantgegevens, zal zorgen voor een betere relatie met de klant en meer inzicht in diens koopgedrag. Met de komst van toepassingen zoals iBeacon, komt dit heel dichtbij. Via bluetooth sturen winkels en bedrijven bijvoorbeeld acties of aanbiedingen naar je smartphone als je in de buurt bent. Zo komen online en offline winkelen bij elkaar.

Privacy
Toch is dit maar één kant van het verhaal. Want wat te doen met onze privacy? Wie krijgt toegang tot al deze data? Wie gaat deze beheren? Als Samsung mij een ijskast heeft geleverd, van wie is dan de data? Samsung heeft het apparaat geproduceerd, maar ik heb hem betaald en dus is het mijn ijskast. Ook is nog onduidelijk hoe snel IoT straks uit de startblokken komt. Hoe groot wordt de impact op ons leven, hoe snel zal het gaan? Hoe groot wordt de inbreuk op ons privéleven? Dat de kachel aangaat als ik nog 10 minuten van huis ben, vind ik prima, maar waar ligt de grens.

En zodra data beschikbaar is op het web, is deze ook te hacken. Niemand heeft duidelijke antwoorden. KPN stelt dat het met CloudNL veilige opslag van data in Nederland kan garanderen, waardoor waardevolle data niet terechtkomt op buitenlandse servers. Maar inmiddels weten we wel hoe snel ontwikkelingen gaan. Dus hoe veilig is veilig? We hebben allemaal wel ervaren hoe snel iets nieuws een doelgroep haalt van meer dan 100 miljoen gebruikers. Hoe wordt de privacybescherming geregeld en op welk moment?

Kansen
IoT biedt misschien bedreigingen maar vooral legio mogelijkheden. Creatieve geesten zullen ongetwijfeld nieuwe, slimme toepassingen bedenken voor al deze apparaten. Er zullen nieuwe internet miljardairs opstaan, die toepassingen bedenken waar we blij van worden. Zij zullen de nieuwe Mark Zuckerberg (medeoprichter Facebook) worden. Zelf broed ik ook op het Ei van Columbus, maar dat schiet niet erg op. Laat mij het concept maar verkopen en in de markt zetten, dat kan ik inmiddels wel!

Henk Meijer

Over Koopplein.nl

Koopplein.nl is gevestigd op Texel. Wij zijn een van de snelst groeiende organisaties in Nederland. Koopplein.nl is een online handelsplaats, lokaal, veilig, duurzaam en GRATIS. Ook je eigen bedrijf starten? Neem contact met ons op, we leggen de formule graag goed aan je uit.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Internet of Things (IoT): ‘Een nieuwe revolutie op komst!’

  1. Pingback: 110 tips om goede social media posts te maken. | Koopplein.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: