Muziekje aan voor hogere productiviteit?

Het nummer Happy van Farrell Williams klinkt op de achtergrond. De medewerkers neuriën mee met dit feel good nummertje op de radio en wisselen van achter hun computer ondertussen de laatste nieuwtjes uit. Klinkt gezellig, maar wat doet dat met de productiviteit, muziek op de werkvloer en babbelende collega’s? Uit onderzoek blijkt dat collega’s, internet en vergaderingen zorgen voor de grootste tijdverspilling tijdens het werk en dat muziek funest kan zijn voor het concentratievermogen. Tijd voor wat tips die de productiviteit verhogen.

koopplein.nl: doen wat je leuk vindt

Productiviteit is belangrijk voor bedrijven, freelancers en werknemers. Hoe hoger de productiviteit, hoe beter de eindresultaten doorgaans zijn. Maar wat houdt productiviteit precies in? Meestal wordt de link gelegd met snelheid: hoe sneller je werkt, hoe meer je kunt doen en hoe productiever je dus bent. Natuurlijk is volume belangrijk, maar productiviteit houdt meer in: impact, duur en essentie zijn eveneens belangrijke begrippen bij het bepalen van de productiviteit. Als de impact van jouw werkzaamheden groot is, bereik je misschien wel veel meer dan iemand die vooral is gericht op sneller werken. Dat geldt ook voor duur en essentie; is de impact van je inspanningen groot en blijft het effect lang hangen, kan dat ook de productiviteit van anderen verhogen. Samengevat kun je voor een hogere productiviteit dus dezelfde waarde sneller leveren of je kunt meer waarde leveren.

Een belangrijke tip om efficiënter te werken: stop met multitasken. Hoewel vrouwen nogal eens anders beweren, gaan praten en breien niet samen. Daar is genoeg onderzoek naar gedaan. Alleen volledig geautomatiseerde taken, bijvoorbeeld wandelen en zingen, gaan samen maar whappen op de fiets gaat al niet meer efficiënt. Je kunt een berichtje sturen tijdens het fietsen, maar beide bezigheden gaan een stuk langzamer dan dat je ze afzonderlijk zou doen. Net als multitasken doet ook het luisteren naar muziek de concentratie geen goed. Bij productiewerk kan een lekker muziekje met een snel ritme de productiviteit verbeteren, maar dat geldt zeker niet voor kantoorwerk. Het opstellen van een rapport of e-mail lukt minder goed als op de achtergrond leuke muziek te horen is. Onze hersenen gaan namelijk automatisch met de songtekst aan de slag, waardoor de focus niet meer ligt op de uit te voeren taak.

Efficiëntie ligt aan de basis van productiviteit. Hoe efficiënt werken we eigenlijk en wat zijn de grootste tijdverspillers op het werk? Een aantal interessante onderzoeksgegevens op een rij:

 • Het overgrote deel van de werknemers verspilt dagelijks tijd op het werk
 • Die tijdverspilling kan oplopen tot ruim een uur of meer per dag
 • Grootste boosdoeners zijn vergaderingen, internet en collega’s
 • Vrijdag is de minst productieve dag (gevolgd door de maandag)
 • Veel werknemers en freelancers hebben een ineffectieve werkstijl

Het bovenstaande is niet nieuw of verrassend, wel verhelderend. Het biedt ons kansen om er wat aan/mee te doen. Zoals al eerder aangehaald: hoe hoger de productiviteit, hoe beter de eindresultaten. Als effectiviteit en efficiëntie goed in balans zijn met elkaar, behalen we de beste resultaten in een rendabel tijdsbestek. Met een aantal doeltreffende tips is al snel verbetering mogelijk. Voor mij staat met stip bovenaan: geef mensen de ruimte om hun werk zelf in te delen.

handige tips voor een betere productiviteit Werknemers worden productiever als ze de gelegenheid en de vrijheid krijgen (tot op zekere hoogte althans) om zelf hun tijd in te delen. Werkgevers zijn daar nogal eens terughoudend in, omdat de controle verdwijnt. Maar die angst is onterecht, zo blijkt ook uit onderzoek van IBM en Oxford Economics onder meer dan 600 bedrijven. Zo’n 40 procent verwacht dat de productiviteit van hun mobiele (thuis) werkers met 10 à 20 procent zal stijgen in de komende drie jaar. Computergigant Dell wil zelfs dat de helft van de werknemers in 2020 flexibel werkt, dus onderweg, thuis of op kantoor. Puur om de productiviteit te verhogen.

Hoe komt het dan dat de productie omhoog gaat door flexibiliteit? Dat heeft te maken met concentratie, afleiding en werkritme. Als een medewerker een telefoongesprek voert, gaat de productiviteit van zijn collega’s in dezelfde ruimte met 37 procent omlaag. Zo’n gesprek leidt behoorlijk af. Thuis kun je vaak beter stukken lezen en rapporten opstellen, omdat je daar ongestoord kunt werken. Bovendien kunnen thuiswerkers hun eigen ritme aanhouden: je werkt op de momenten waarop je het meest productief bent. De focus is hierbij vooral gericht op resultaat en effectiviteit en minder op het maken van uren.

Als ondernemer moet je daar ook flexibel mee omgaan. Dat betekent vertrouwen geven en de controle durven loslaten. Het houdt echter niet in dat je werknemers totale vrijheid hoeft te geven. Daar kan lang niet iedereen mee omgaan. Om de productiviteit door flexibel werken te verhogen, is het goed om resultaatafspraken te maken. Bepaal de doelen die bereikt moeten worden en stimuleer de eigen verantwoordelijkheid. Zorg voor regelmatig (telefonisch) overleg om de betrokkenheid bij het bedrijf en de werkzaamheden te stimuleren en om de voortgang van het werk te bespreken.

Niet ieder bedrijf kiest voor flexibel/thuiswerken. Ook op de werkvloer is veel winst te behalen door een grotere efficiëntie:

 • Zorg dat je ongestoord je werk kunt doen. Zoek een plek waar je niet wordt gestoord, zet je telefoon uit en kijk niet in je e-mailbox
 • Maak een to-do-list. Maak een overzicht van alle taken die je moet doen en stel je prioriteiten (scheid hoofd- van bijzaken). Schat van te voren in hoeveel tijd een taak kost en beperk je daartoe
 • Stel vervelende klusjes of telefoontjes niet uit. Ze blijven door je hoofd spelen en leiden erg af van de andere taken die je moet doen
 • Beantwoord je e-mail direct. Uitstel leidt ertoe dat je er drie keer zo lang over doet; je moet jezelf de hele tijd helpen herinneren de mail niet te vergeten, dan het bericht opzoeken en weer doorlezen. Pure tijdverspilling. De meeste CC-mails kun je na het lezen wegklikken
 • Benut je productieve uren. De meeste mensen zijn ’s morgens het meest productief. Dan is dat de aangewezen tijd om urgente en lastige klussen uit te voeren
 • Een beetje tijdverspilling kan juist de productiviteit verhogen. Tussen twee klussen door even een moment van ontspanning of soms een powernap van 10 minuten doet wonderen

tips om efficienter te werken.

Het laatste advies dat de productiviteit flink bevordert: doe wat je leuk vindt. Natuurlijk is dit een open deur, maar wel eentje die effectief is. Bij werkzaamheden die je leuk vindt, maak je maximaal gebruik van al je vaardigheden en ben je het meest productief. Ik zie dat terug bij onze licentienemers. Vaak zijn dit mensen die vanuit een baan hun droom najagen om een eigen onderneming te starten. Ze zijn supergemotiveerd om te slagen en hun Koopplein tot een succes te maken. Als zelfstandig ondernemer kunnen ze hun eigen koers varen. Dat inspireert en motiveert. Ook het indelen van de eigen agenda verhoogt de productiviteit. Bijna dagelijks word ik positief verrast door een van onze licentienemers die weer met een creatief plan komt of met een voorstel waar ook zijn collega-Kooppleiners hun voordeel mee kunnen doen. Helaas hebben ze geen baas die hen complimenteert of een schouderklopje geeft. Maar daar ben ik dan weer voor.

Henk Meijer Google

Over Koopplein.nl

Koopplein.nl is gevestigd op Texel. Wij zijn een van de snelst groeiende organisaties in Nederland. Koopplein.nl is een online handelsplaats, lokaal, veilig, duurzaam en GRATIS. Ook je eigen bedrijf starten? Neem contact met ons op, we leggen de formule graag goed aan je uit.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Muziekje aan voor hogere productiviteit?

 1. kooppleinmiddendrenthe zegt:

  Weer mooi geschreven! Het klopt wel ik heb ook nooit de radio aan tijdens het werken achter de computer…ik kan me dan veel minder goed concentreren.

 2. kpbommelerwaard zegt:

  Dit is op Koopplein Bommelerwaard herblogden reageerde:
  Productiever werken?

 3. Goede Blog. Ben het grotendeels eens met uitzondering van de muziek. Ik ga niet beweren dat ik met, of zonder, muziek efficiënter werk. Wel werk ik met muziek plezieriger.

 4. kooppleinrow zegt:

  Goed stuk, vooral het laatste deel. Het schouderklopje kom je binnenkort zelfs persoonlijk geven?

  Bij mij staat altijd de tv zachtjes aan op de achtergrond. Het deuntje van het journaal komt heel vaak voorbij, maar stoort mij niet in het minst. Muziek denk ik wel. Nooit geprobeerd trouwens.

 5. Anoniem zegt:

  We hebben hier de hele dag opwekkingsliederen op staan, dus we gaan als een trein! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s