Vrouwelijke ondernemers hebben ballen en brains

Van de 1,2 miljoen ondernemers die Nederland in 2012 had, zijn er zo’n 405.000 vrouw. En dat aantal groeit nog steeds licht. Volgens onderzoeksbureau Panteia zijn vrouwen bezig met een inhaalslag. Het wordt voor hen sociaal gezien steeds normaler om een eigen bedrijf te starten.

De rekensom leert natuurlijk dat nog steeds tweederde van de ondernemers van het mannelijke geslacht is. Maar dat zegt niets over succesgehalte, aanleg of kennis: mannelijke en vrouwelijke ondernemers zijn ongeveer even succesvol. Hun benadering en aanpak verschilt, maar de kans op succes is vergelijkbaar.

Praktische overwegingenspelen wel een rol bij de keuze voor het zelfstandig ondernemerschap. Vrouwen steken doorgaans meer tijd in het gezin en zijn huiverig bij het aangaan van financiële risico’s. Niet voor niets kiest meer dan de helft van de vrouwelijke ondernemers voor een carrière als ZZP’er, met minder risico en meer flexibiliteit, zodat het gezin niet in de knel komt. Ook wordt vaak gekozen voor een parttime ondernemerschap, naast een baan of het gezin.

Vorig jaar begonnen 49.512 vooral jonge vrouwen voor zichzelf. Zo blijkt uit het starterprofiel 2013 van de KvK. Dit jaar lijken we af te stevenen op stabilisatie. Het grootste aantal vrouwelijke ondernemers kiest voor een bedrijf in de (persoonlijke) dienstverlening en de detailhandel (en webshops). Vrouwelijke ondernemers hebben ballen en brains: ze hebben net zoveel lef als mannen, netwerken goed en zoeken slim naar kansen. Bovendien zijn ze meestal hoogopgeleid en hebben of hadden een goede baan met prima inkomen. Om uiteenlopende redenen beginnen ze hun eigen bedrijf. Ze vertrouwen op hun capaciteiten en kennis en zijn overtuigd van hun succes.

Hun stijl van ondernemenis heel anders: vrouwen lenen minder geld om te starten, zijn niet piepjong als ze beginnen en hebben niet de behoefte om hun bedrijf snel te laten groeien; ze kiezen er liever voor om hun bedrijf klein en overzichtelijk te houden. Hun voorzichtigheid zorgt ervoor dat vrouwelijke ondernemers minder snel failliet gaan dan hun mannelijke collega’s. Ze zijn minder autoritair en krijgen meer draagvlak voor de beslissingen die ze nemen.

De voorliggende redenen zorgen er misschien ook voor dat er weinig vrouwelijke selfmade miljardairs zijn te vinden. In zakenblad Forbes staat weliswaar een recordaantal van 172 vrouwen in de Forbes Rich List, maar dat zijn vooral dames die hun vermogen danken aan vader, opa of echtgenoot.

Is dat erg?Nee. Blijkbaar is het vooral zo dat vrouwelijke ondernemers liever kleinschalig actief zijn. Liefst in de eigen leefomgeving en in combinatie met het gezin. Zij hoeven niet zo nodig volop in de spotlights. Gewoon lekker je geld verdienen met werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Wij zien dat ook bij Koopplein. Een kleine twintig licentienemers van onze formule is vrouw en nog eens dertien dames runnen een eigen Koopplein samen met hun echtgenoot. Onze vrouwelijke ondernemers hebben hun huiswerk vooraf goed gedaan: ze hebben ons concept binnenstebuiten gekeerd, alle voors en tegens grondig afgewogen en het verdienmodel bestudeerd. Pas toen ze zeker van hun zaak waren, volgde de handtekening onder het contract. Wij zijn dan ook blij met onze vrouwelijke licentienemers. Zij hebben hun zaakjes goed voor elkaar en kunnen hun Koopplein goed combineren met het gezinsleven: lekker werken vanaf huis en met de vrijheid om zelf de werkuren in te delen. Ze laten hun Koopplein gestaag groeien tot een vaste waarde in de gemeente. Overigens gelden alle voordelen van onze formule ook voor mannelijke ondernemers: ook zij hoeven niet langer in de file te staan voor een leuke job of verantwoording af te leggen aan een baas. Bovendien werkt Koopplein niet met langdurige contracten en is er altijd back-up vanuit de centrale organisatie. Dat maakt Koopplein tot een ideaal concept voor vrouwen én mannen met ballen en brains.

Henk Meijer Google

Over Koopplein.nl

Koopplein.nl is gevestigd op Texel. Wij zijn een van de snelst groeiende organisaties in Nederland. Koopplein.nl is een online handelsplaats, lokaal, veilig, duurzaam en GRATIS. Ook je eigen bedrijf starten? Neem contact met ons op, we leggen de formule graag goed aan je uit.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Vrouwelijke ondernemers hebben ballen en brains

 1. john smit zegt:

  Dat vindt mijn vrouw Annelies nu ook

 2. orangearia zegt:

  Was ik maar een vrouw;-) bij mij moet het ook altijd groot, spotlight erop, dat werk.

 3. peter zegt:

  is niets van gelogen,ze hebben nog veel meer kwaliteiten

 4. Rolf Balkenende zegt:

  Een het is nog gezellig ook met al die vrouwen!

 5. Leuk artikel, entrepreneur dames GO!!

 6. kooppleinmiddendrenthe zegt:

  Weer top geschreven Henk Meijer!

 7. gaveRwey@2014 zegt:

  Helemaal mee eens: Inderdaad, vrouwelijke inzichten, meer invoelend , minder “haantjes” gedrag en bovenal aangenaam om mee samen te weken -:)

 8. Helemaal mee eens: Inderdaad, vrouwelijke inzichten, meer invoelend , minder “haantjes” gedrag en bovenal aangenaam om mee samen te weken -:)

 9. bon1107 zegt:

  Geweldig artikel. Kom op dames…….er tegenaan.

 10. Marc van Bon zegt:

  Goed artikel. Kom op dames, Lets GO!

 11. Jeffrey Heim zegt:

  Man of Vrouw? Moet geen verschil maken. Het gaat om het resultaat. Ongeacht geslacht!

 12. Rene Kers zegt:

  Vrouwen gaan over het algemeen wat minder snel over 1 nacht ijs.

 13. Ela zegt:

  Dikke duim voor jou Henk, mooi geschreven en o zo waar.

 14. Kim Meijer zegt:

  Leuk artikel! De meeste vrouwen vinden het inderdaad prettig om dicht bij huis te werken, flexibiliteit en vrijheid te hebben om zelf je werktijden te bepalen en je werk goed met privé te kunnen afstemmen. Ook hebben zij vaak ook een breder netwerk dan mannen binnen de gemeente waarin zij leven. Dan sluit zo een concept als Koopplein perfect aan bij waar steeds meer vrouwen naar op zoek zijn. Erg interessant! Ik ga hem delen!

 15. mart zegt:

  Mijn vrouw was erg blij met de bloemen……. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s