Mijn Blauwe Maandag gaat overboord voor Turquoise Dinsdag

Ik voelde het al opkomen. Mijn goede voornemen, om ten minste vier keer per week de sportschool te bezoeken, is mislukt. Mijn streefgewicht is far out of reach en ik ga met donker te werk en kom thuis bij donker. Daarnaast bezorgt het economische nieuws mij bepaald geen juichstemming.

‘ Regeldruk valt kleine ondernemers zwaar’, kopte Nuzakelijk.nl vorige week. Jan ten Hoopen, voorzitter van ’regeldrukwaakhond’ Actal, schetst in een interview met de nieuwssite dat de regeldruk voor kleinere bedrijven veel zwaarder weegt dan voor de grote jongens en dat de drempel voor startende zelfstandigen steeds hoger komt te liggen. Het kabinet heeft als doestelling de regeldruk tot 2017 te verlagen met 2,5 miljard euro. Daarvan is er nu 1,8 miljard ingevuld. We liggen weliswaar op koers, maar dan moeten we er wel voor waken dat er geen verschuiving gaat plaatsvinden; minder regels bij de rijksoverheid, maar door decentralisatie stiekem meer bureaucratie bij lagere overheden. Daar worden kleine ondernemers zeker niet beter van.

En die groep zit (nog steeds) in de hoek waar de klappen vallen: door de oplopende werkloosheid staat de koopkracht ook in 2014 onder druk. Dat betekent dat het bedrijfsleven weliswaar door de overheid relatief wordt ontzien, maar via de achterdeur nog steeds hevig pijn lijdt van de recessie. En zelfs het positieve(re) nieuws is nog steeds niet om vrolijk van te worden: ‘stabilisatie faillissementen verwacht in 2014’ kopt advocate Francine Daemen in haar blog op www.graydon.nl. Daemen haalt aan dat 2013 een forse stijging laat zien van het aantal faillissementen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral in de bouw, zakelijke dienstverlening, transportsector en detailhandel klappen vallen. En vooral in de bouw en de detailhandel houdt de malaise nog even aan door slecht betalende debiteuren en consumenten die de hand op de knip blijven houden. Maar het aantal faillissementen stabiliseert in 2014. Dat moet komen door groei van de export in Europa.

 Als gevolg van ontslaggolven in ons land, groeit het aantal ZZP’ers nog steeds. Maar deze kleine zelfstandigen kunnen minder declarabele uren maken en moeten meer tijd en energie investeren om hetzelfde te kunnen blijven verdienen. Steeds meer franchisenemers zijn ontevreden over hun franchisegever; zij klagen over een tekort aan informatie over belangrijke zaken die wel grote invloed hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering. De financiële druk op de franchisenemers neemt hierdoor toe.

Al die negatieve economische berichten overspoelen de nieuwssites, beheersen de blogs en bepalen de krantenkoppen. Gekoppeld aan mijn persoonlijk falen wat betreft de goede voornemens van 2014, chagrijnigheid over de donkerte in januari en het verlangen naar vakantie, bereiken al die negatieve gevoelens vandaag, maandag 20 januari, hun hoogtepunt.

Ook ik dreig slachtoffer te worden van Blue Monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Althans volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij is de geestelijk vader van Blue Monday.  Carnall bedacht in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule (naar eigen zeggen ten minste), waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Na een korte weifeling (niks menselijks is mij vreemd) besluit ik er niet aan toe te geven: niks blauwe maandag. Het is gewoon een kwestie van omdenken. Je focussen op positieve zaken. Zoals de ruilhandel die razendsnel populair wordt. Particulieren hebben dit fenomeen, waarbij je diensten en producten ruilt met gesloten portemonnee, al langer ontdekt maar ook de zakelijke markt ziet er nu brood in. Ondernemer Bart ter Steege zette onlangs de website Canhav op, een open marktplaats voor zakelijk ruilen. Ter Steege haalt het barteren uit het slop en biedt een website aan waarop ondernemers elkaars diensten kosteloos aan elkaar kunnen aanbieden. Een website zonder verdienmodel, maar met commerciële mogelijkheden. En er zijn meer signalen voor verbetering in 2014. Onderzoeksbureau Panteia voorspelt een gemiddelde afzetgroei van 1 procent voor het MKB in 2014. Consumenten zijn positiever; volgens het CBS verbetert het consumentenvertrouwen al vier maanden op rij en zien Nederlanders hun financiële toekomst zonnig in. De huizenmarkt herstelt, het toerisme groeit en de vraag naar zelfstandigen zal toenemen, doordat werkgevers nog terughoudend blijven met de aanname van personeel.

 2014 wordt een mooi sportjaar. We hebben de Olympische Spelen en het WK voetbal. Zulke evenementen doen de economie goed en hebben een positieve invloed op de uitgaven van consumenten.

Dichter bij huis gaat het in ons eigen bedrijf Koopplein.nl nog steeds prima. Bijna wekelijks komt er een nieuwe licentienemer bij en alle starters die onze driedaagse training volgen zijn laaiend enthousiast. Onze rapportcijfers liegen er niet om: een 8,6 voor de training Verkoop, een 8,0 voor Beheer, opmaak en Photoshop, een 8,2 voor Social media en zelfs de accommodatie die wij voor het verblijf op Texel aanbevelen (Waalderhofje) scoort een 8,5. Een mooie cum laude-lijst dus.

Reden genoeg om dat dreigende blauw om te buigen in een positievere kleur. Helaas kunnen we geen drastische verbeteringen toveren, maar we kunnen gezamenlijk wel zorgen voor een geleidelijke verbetering. Laten we van dat blauw nou eens turquoise maken. Dit is de kleur van de genezende krachten. Het is veranderlijk, heeft aanpassingsvermogen, het zoekt, verfrist, is rusteloos en zeer actief. Het is een kleur met een tweeslachtig karakter, een combinatie van groen en blauw. Zowel rustgevend als stimulerend. En dat is nou net wat we in deze tijd nodig hebben. Daarom gooi ik Blauwe Maandag overboord voor Turquoise Dinsdag.

Henk Meijer Google

Over Koopplein.nl

Koopplein.nl is gevestigd op Texel. Wij zijn een van de snelst groeiende organisaties in Nederland. Koopplein.nl is een online handelsplaats, lokaal, veilig, duurzaam en GRATIS. Ook je eigen bedrijf starten? Neem contact met ons op, we leggen de formule graag goed aan je uit.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn Blauwe Maandag gaat overboord voor Turquoise Dinsdag

  1. kooppleinmiddendrenthe zegt:

    Weer geweldig geschreven Henk!

  2. Koopplein.nl zegt:

    Dank je Hilde voor je leuke reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s